A hazai állatfajok védelmének a történetében a legrégebbi múltra a madárvédelem tekinthet. A madárvédelem leggyakoribb formája a madarak téli etetése. A télen is élőhelyükön maradó, valamint az északról délebbre húzódó énekesmadarak kedvezőtlen időjárási viszonyok között ebben az időben nehezebben jutnak táplálékhoz. Több alkalommal időlegesen vagy akár tartósan is táplálékhiány léphet fel, ami a hosszabb éhezést nehezen elviselő fajok állományában jelentős veszteséget okozhat. Különösen az apró testű énekesmadarak (pl. cinegék) érzékenyek a táplálékhiánnyal szemben.

Mivel nagyon fontos a gyermekekben tudatosítani a környezetünk védelmét és tiszteletét, jó ötletnek bizonyult néhány madáretető kihelyezése. Ezért február 2-án a  Batthyány Lajos Általános Iskola 5.b osztályos tanulói dr. Székely Andrásné Mariann néni közreműködésével természetismeret órán kihelyezésre került 4 db madáretető. Hármat az iskolaudvarán, egyet pedig a parkban helyeztünk el. A madáretetőket az önkormányzat dolgozója készítette.

Etetésnél csakis, kizárólag fekete héjú napraforgót szabad használni!  Lehet még cinkegolyó, köles, mák, bármilyen olajos mag.

Arra nagyon kell figyelni, ha az etetés elkezdődik, akkor folyamatosnak kell lennie, tehát az etetőkben mindig, azaz a legnagyobb hidegben is kell eleségnek lennie, ha ez nem biztosított, akkor el sem szabad kezdeni.

 

Csatolmányok