Internetes vásárlás biztonságosan

A webáruházakban történő vásárlás egyszerűen és gyorsan lebonyolítható

a nap bármely órájában.

 

Tisztában kell azonban lenni azzal, hogy az online vásárlásnak kockázatai is vannak.

  • Az adott webáruházban történő első vásárlás előtt célszerű elolvasni a honlapon található vásárlói bejegyzéseket, illetve az egyéb fórumokon fellelhető értékeléseket.

 

  • Első alkalommal ajánlatos kisebb értékű terméket rendelni, így meggyőződhet róla, hogy a kereskedő megfelelő minőségben, a vállalt kötelezettségeinek megfelelően szállítja-e le azt. Természetesen egyetlen rendelés szerződésszerű teljesítése még nem garantálja a kereskedő megbízhatóságát.

 

  • A megrendelés leadásakor mindenképpen célszerű az utánvétes, azaz a termék átvételekor történő fizetést választani. Ebben az esetben, ha nem érkezik meg az áru, nem éri anyagi kár.

 

  • Ha a szállításkor – a futár jelenlétében – az derül ki, hogy a csomagban nem a megrendelt termék van, vagy a visszaigazolt árnál többe kerül, nem kell a terméket átvenni és a vételárat megfizetni.

 

  • Amennyiben probléma merül fel a vásárlás során, panaszával a webáruház üzemeltetőjéhez e-mail-ben és postai úton is fordulhat, amelyre harminc napon belül írásban köteles érdemben válaszolni.

 

  • Az internetes apróhirdetések esetében a vásárlás sokkal nagyobb kockázattal bír. Ezeknél a vásárlásoknál sem a hirdetőről, sem a termékről nem áll rendelkezésre pontos információ. Hacsak nem ismeri személyesen a hirdetőt, rendkívüli körültekintéssel és óvatossággal kell eljárnia! Ilyenkor még az utánvétes fizetés sem jelent garanciát, hiszen a fizetést követően lehet átvenni a csomagot és a tartalma csak ekkor válik ismertté.

Csatolmányok